Blog restaurant si hotel

Reteta bucatarului: pizza de casa

10-18-2017

Ne-am gândit că ar fi util să împărtăşim o reţetă care cu siguranţă va aduce toată familia impreună.

Dacă doriţi să serviţi o pizza de casă la fel de gustoasă ca cea din pizzeriile renumite, vă punem la dispoziţie reţeta. Partea şi mai bună este că fiind acasă puteţi opta pentru ingredinte si combinaţii pe care le preferaţi şi puteţi pregăti blatul de pizza în diverse forme (rotund sau dreptunghiular)

Ingredinte necesare la aluatul pentru pizza:

·                                 3 cani de faina

·                                 3 linguri de gris

·                                 1 cana si jumatate de apa

·                                 jumatate cub de 25 g de drojdie (adica 10-12g drojdie)

·                                 putina sare

·                                 3 linguri ulei de masline extravirgin

·                                 1 lingurita oregano uscat (optional)

·                                 1 lingurita busuioc tocat (optional; le-am folosit pe amandoua pentru un gust mai autentic)

Drojdia se desface intr-un bol cu putina apa calduta si un praf de zahar.

Se amesteca toate ingrediente (daca mai este nevoie, mai adaugati faina) si se framanta bine aluatul, pana ce devine elastic si se desprinde de pe maini (cam 15 minute). Se lasa la crescut intr-un bol incapator, acoperit cu prosop, ferit de curent, pentru aproximativ 1h.

Daca nu il folositi imediat, pastrati-l la frigider sau congelati-l, portionandu-l in bucati suficiente pentru 1 pizza.

Pizza de casă înseamnă şi un sos pe măsură din roşii proaspete (nu este recomandat ketchup-ul):

Ingrediente pentru sosul de pizza:

·                                 500 g rosii bine coapte, fara pielita (sau o cutie de rosii intregi, de buna calitate)

·                                 2-3 catei de usturoi

·                                 sare, piper după gust

·                                 condimente: frunze proaspete de busuioc (5-6 frunze), oregano uscat, chiar si putin chimen sau coriandru

Cateii de usturoi se calesc in 1 lingura ulei de masline extravirgin, se adauga rosiile, busuiocul si restul ingredientelor si se lasa sa fiarba pana scade (cam 30 minute). Lasati sosul la racit.

In cazul rosiilor proaspete, le vom indeparta pielita (turnand peste ele apa clocotita). Daca dorim un sos fin, putem pasa rosiile. De asemenea, daca folosim conserva de rosii, s-ar putea sa mai fie nevoie de 1 cana de apa adaugata imediat dupa rosii.

Se unge o tava pentru pizza cu foarte putin ulei de masline extravirgin. Se poate folosi chiar si tava de la aragaz.

Se ia o bila de aluat (cat poti strange in pumn) si se intinde astfel incat sa acopere jumatate din tava de pizza. Se pune aluatul intins pe jumatate in tava de pizza si se impinge usor din mijloc catre extremitati pentru a ajunge pana la marginile tavii. Trebuie sa rezulte un alut foarte subtire (surplusul se ridica pe peretii tavii de pizza si se taie cu ajutorul unui cutit).

Odata intins bine aluatul  se acopera cu 2 linguri de sos pentru pizza care se intind uniform, peste tot aluatul.

Se incinge cuptorul la 250 grade Celsius!

Deasupra sosului de rosii vom aseza ingredintele preferate, in cantitatil egale:

Legume, branzeturi şi carne recomandate: ardei, porumb, ciuperci buchetele de broccoli, frunze de rucola, masline, rosii cherry, cascaval, mozzarella, gorgonzola, cheddar, parmezan, piept de pui fript taiat fasiute subtiri, prosciutto crudo, jamon, ton, sau sunca si salam picant. Timpul indicat de coacere este de 8-10 minute!

Pentru a garanta cel mai bun rezultat vă sfătuim să ţineţi cont de aceste informaţii:

-Blatul să fie intins bine

-Ingredintele cu care ornaţi pizza să nu fie în cantitatăţi mari (mai bine sunt diversificate)

-Respectaţi timpul de pregătire şi de coacere

 

Poftă bună!

Reteta bucatarului: piept de pui umplut cu mar, bacon si cascaval

10-11-2017

Gatim din nou cu drag si spor o reteta indragita in restaurantul Hotelului Phoenix: piept de pui umplut cu mar, cascaval si bacon. O reteta delicioasa care se poate servi atat rece ca si antreu cat si ca si meniu cald langa garnitura preferata.

 

Ingrediente necesare:


– 400 g piept de pui 
– 200 g bacon (sau sunculita taraneasca)
– 100 g cascaval
–1 sau 2 mere (aproximativ 200 gr.)
– sare si piper dupa gust
– 2 linguri mustar
– 3 linguri ulei
– 100 ml vin rosu
– 1 lingura patrunjel uscat
– 1 lingura salvie uscata
– 1 lingura cimbru uscat

 

Bucatile de piept de pui se feliaza si se bat pana cand sunt potrivit de intinse. Se adauga sare si piper dupa gust (nu foarte mult insa, deoarece baconul si cascavalul sunt sarate). Cascavalul se rade pe razatoarea mare iar baconul (sau sunculita) se taie fasii iar marele se taie bucatele.

Pe fiecare bucata de piept de pui condimentata se aseaza cascaval, bacon si mere in cantitati aproximativ egale. Compozitia impreuna cu felia de piept de pui se ruleaza strans.

Intr-un castron se amesteca 2 linguri de mustar cu 2 linguri de ulei cu care se vor unge toate rulorile din piept de pui. Peste rulorile se adauga si condimentele recomandate: cimbru si salvie.

Rolurile se aseaza intr-o tava pe hartie de copt si se dau in cuptorul incalzit in prealabil la 180 C pentru aproximativ 45 de minute.

 

Pofta buna!

Reteta bucatarului: papanasi cu smantana si sos de fructe de padure

10-04-2017

Papanasi cu smantana si sos de fructe de padure

Trecem de la meniuri consistente si satioase, la partea care ne place cu siguranta tuturor: desertul. Portia de dulce de astazi este reteta de papanasi cu smantana si sos de fructe de padure. TImpul de pregatire pentru aceasta reteta este redus iar rezultatul este cu siguranta delicios.

Pentru a pregati aluatul aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

3 oua

200 g zahar

700 g branza proaspata(dulce)

450 g faina

1 lingurita praf de copt

1 lingurita bicarbonat de sodiu

Vanilie

Zeama de lamaie

Iar pentru sosul de fructe de padure:

400 g visine

150 g zahar

+smantana

Se mixeaza ouale cu zaharul pana cand acesta se topeste, iar peste se adauga branza si se omogenizeaza. Peste compozitie se adauga praf de copt si si bicarbonat care se sting cu zeama de lamaie. Se cerne faina si se amesteasca la inceput cu mixerul in spirala iar apoi se amesteca manual. Ideal este sa obtineti un aluat care poate fi usor modelat. Cantitatea de faina poate fi usor modificata in plus sau in minus in functie de branza pe care o folositi.

Din aluatul obtinut se formeaza bile si se face o gaura cu degetul in mijlocul lor.(pe masa de lucru cu faina). Urmatorul pas este prajirea cerculetelor intr-o tigaie cu ulei din abundenta. Se prajesc atat cerculetele de papanasi cat si  bilutele mici pe ambele parti si se scot pe servetele absorbante.

Sosul de fructe de padure

Fructele de padure se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul si 100 ml de apa, se fierb pana scade si devine consistent si se lasa pana se racesc complet.

Asamblare:

Peste gogoasa mare se pune o lingura de smantana si o lingura de sos de fructe de padure iar peste se pune bila mica.

Poftiti la desert!

Reteta bucatarului: Paste carbonara

09-27-2017

Reteta bucatarului: Paste carbonara

 

 

Reteta bucatarului de astazi este solutia perfecta pentru iubitorii de paste si este potrivita oricarei zile aglomerate in care doriti sa gatiti un fel principal satios si gustos. Timpul estimat de pregatire este de 30 de minute iar necesarul de ingrediente este de asemenea redus. Aveti nevoie de:

 

-         250 grame spaghete

-         200 grame bacon

-         150 grame de parmesan ras

-         2 oua

-         2 linguri ulei de masline

-         1 galbenus de ou

-         Sare

-         Piper

Optional:

-patrunjel proaspat

Primul pas este fierberea spaghetelor conform instructiunilor de pe pachet. Intre timp baconul se taie fasii si se pune la calit intr-o tigaie, la foc mic timp de aproximativ 10 minute.

Intr-un bol mic se bat ouale cu galbenusul, se adauga piper dupa gust si jumatate din cantitatea de parmesan.

Dupa  ce spaghetele sunt fierte, se scurg bine de apa si se adauga in tigaie impreuna cu baconul si se amesteca bine. Peste aceasta compozitie se toarna ouale batute si se amesteca in continuare.

Pentru servire se presara patrunjel peste si diferenta de parmezan.

Poftiti la masa! 

 

Reteta bucatarului: supa crema de broccoli

09-20-2017

O data cu primele frunze cazute si cu mai putine grade in termometre toamna ne bate la usa si ne pregateste incet pentru sezonul rece.Trecem la meniuri calde si bogate in vitamine, potrivite oricarui tip de dieta.

Propunerea noastra de astazi este o supa crema de broccoli, savuroasa, sanatoasa si mai ales, usor de pregatit. In aceasta reteta ingredientul cheie este bineinteles broccoli-ul, pe langa care se pot adauga alte ingredinte dupa preferinta, dupa gust sau dupa consistenta.

Aveti nevoie de:

-800 grame de broccoli

-2 morocovi

-3-4 linguri de ulei

-3 linguri de smantana

-1 ceapa mare 

-sare

-piper

Optional:

-1 ardei gras

-1 cartof

Legumele se taie bucati mari ca pentru supa, iar broccoli il desfacem in buchetele si se pune totul la fiert. Optional se pot lasa cateva buchtele pentru a servi ca si decor in momentul servirii.

Se fierb 15-20  se adauga sare si apoi se lasa la fiert inca aproximativ 20 de minute pana cand legumele sunt bine fierte. Se scurge supa fara sa se arunce iar legumele se pun intr-un blender si se mixeaza pana cand devin pasta. Supa ramasa dupa fierberea legumelor se adauga treptat peste pasta pentru a obtine consistenta dorita (mai lichida). Acum se poate adauga si piperul-dupa gust.

Ca si modalitate de servire, supa crema de broccoli se poate servi cu un cubulet de unt si cu smantana sau cu 1 lingura de ulei de masline, cubulete de broccoli si crutoane. Va dorim pofta buna si va asteptam la restaurantul Hotelului Phoenix pentru a incerca si supa crema de broccoli pregatita de noi!