Blog restaurant si hotel

Cum putem combate astenia de primavara prin alimentatie

04-16-2013


Odata cu aparitia primilor ghiocei care, vitejeste, strabat stratul subtire de zapada ca sa se lase mangaiati de razele blande ale soarelui inca zgribulit de frig, isi face aparitia si astenia de primavara care, de fapt, nu e boala si nici nu trebuie tratata ca atare. 



Astenia de primavara este doar o stare fiziologica si are niste cauze bine definite. In lunile de toamna si iarna, organismul a fost privat de lumina suficienta si, in acelasi timp, solicitat de variatii, foarte des bruste, de temparatura, umiditate, presiune, vant. 

Apoi, o alta cauza ar fi alimentatia din toata aceasta perioada, mai saraca in legume si fructeproaspete si mai bogata in grasimi, conservanti si aditivi, caracteristici alimentelor congelate sau conservate. 

Nu trebuie insa sa disperi. Gandeste pozitiv, constientizeaza-ti starea in care esti, si indreapta-ti atentia inspre darnica natura care-ti pune la dispozitie intreaga ei gama de plante, fructe si legume ca sa-ti revii indata si sa-ti urmezi firescul curs al viatii. 

Oboseala accentuata si, cel mai adesea, nejustificata, pe care o simti mai mereu, acum, la sfarsit de sezon rece, poate fi cauzata fie de imunitatea scazuta, fie de lipsa accentuata de minerale si vitamine

Trebuie sa stii ca nu ai nevoie nici de medicamente nici de bauturi alcoolice sau energizante ca sa te refaci. Ceapa si usturoiul, care ar trebui sa se gaseasca in fiecare bucatarie, au un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, in prevenirea dar si in tratarea multor bolide sezon. 

E drept ca au un miros destul de neplacut, dar efectele lor pentru sanatate sunt de-a dreptul miraculoase. Ambele, consumate, mai ales, in stare cruda, cresc temperatura interioara a organismului, il energizeaza, ii dau putere si rezistenta. 

In plus, imunizeaza organismul natural, ferindu-l de infectii si raceli, fara sa aiba efecte secundare ori sa creeze obisnuinta, asa cum se intampla, cel mai adesea, cu medicamentele de sinteza. Daca vrei sa-ti fie bine in aceasta perioada, nu ocoli ceapa si usturoiul.

Catina, o adevarata farmacie miraculoasa, un energizant puternic, administrata sub forma de ceai, sirop sau macerata in miere de albine, ti-ar putea fi de un real folos, ca si urzicile verzi de altfel, care deja au si inceput sa apara pe tarabele din piete. Urzicile pot fi folosite in mancare gatita, sub forma de ceai, simplu sau in combinatie cu alte plante de primavara, ori suc. 

O cana de ceai de sunatoare combate melancolia, planta fiind recunoscuta ca cel mai puternic antidepresiv de la noi, iar papadia, una din cele mai puternice detoxifiante, folosita ca atare, insalata, mai ales, sau sub forma de ceai, curata ficatul. 

Un pahar de suc de portocale, preparat acasa, sau o combinatie de sucuri din portocale, grapefruit si lamaie, baut dimineata, iti ofera o gama variata de vitamine si minerale, energizeaza, tonifica, da buna dispozitie si puteri inzecite pentru a-ti desfasura in bune conditii activitatea cotidiana. 

sursa: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/cum-combati-astenia-de-primavara-1221517

M-am speriat degeaba

12-21-2012

Astăzi, în timp ce cu o mînă învîrteam polonicul în ciorba de văcuţă din business meniu, iar cu cealaltă butonam la laptop, mi-au căzut ochii pe o ştire proaspătă din The Economist. “The end of the free lunch” zicea acolo. Am scăpat polonicul în oală, iar din străfunduri s-a auzit un dangăt sinistru de gong, de parcă supa s-ar fi evaporat instantaneu, de emoţie.

Nu se poate, mi-am zis: poate la ei, în America. Cum adică? Să ajung eu să plătesc ca să mănînc? Sau o fi o nouă directivă europeană? Mai ştii, cu criza asta?!

Pe urmă mi-am zis c-o fi o metaforă. Şi am citit mai departe. Chiar era o metaforă. Şi se povestea acolo de fapt despre companiile de servicii pe internet, ştiţi voi, gen: google, facebook, twitter. Primul cică n-ar avea probleme, dar pe altele le paşte o chestie ca-n 2001, cu prăbuşirea şi criza dotcom. Asta dacă nu bagă mai multă publicitate. Şi eu m-am gîndit că au dreptate ăştia de la The Economist: pînă cînd o să ne bucurăm ca nesimţiţii de facebook, wordpress, wikipedia ori stumbleupon, fără să înghiţim şi nişte publicitate? Pînă cînd?

Ba eu, care-mi fac cu neruşinare reclamă pe blogul ăsta, m-am gîndit la ceva mai mult: să bag publicitate pe fundul farfuriilor. Ceva de genul: Maggi was not here!

 

Consumul de dulciuri în copilarie = infractiune la maturitate?

12-21-2012

Intrigat de această această asociere stranie, cercetătorul a lărgit mult baza de investigare, aplecându-se asupra unui eşantion de 17 000 de persoane, născute în aceeaşi săptămână a anului 1970. Cele 17 000 de persoane au fost evaluate de-a lungul anilor în probleme privind educaţia şi creşterea copiilor, dieta, îngrijirea sănătăţii, statul socio-economic, carieră, etc. Simon Moore a cercetat datele privind dieta şi comportamentul social: la vârsta de 10 ani, copiii din eşantion fuseseră întrebaţi câte dulciuri consumă; la vârsta de 34 ani, adulţi au răspuns la întrebări privind propriul cazier. Analiza profesorului britanic sugerează o legătură: 69% dintre cei care, până la 34 ani, suferiseră o condamnare pentru o faptă de natură violentă consumau în copilărie dulciuri în fiecare zi.

Mai jos, o parodie sweet după afişul la American Beauty. Mişto!

Restaurante unguresti de top. De la mama lor, din Ungaria

07-29-2012


Aflu tot de pe Shortlist, că, în perioada Festivalului Gourmet din Budapesta, echipa Dining Guide a anunţat, în cadrul unui eveniment închis publicului, care sunt cei 10 finalişti potenţiali câştigători ai titlului de “cel mai bun restaurant din Ungaria” pentru anul 2009.
Juriul, format din 36 de membri, a selecţionat atent restaurantele, acestea urmând a fi testate de mai multe ori până la sfârşitul anului, când va avea loc premierea.
Shortlist prezintă deocamdată o primă listă cu 5 restaurante finaliste.

• Arany Kaviár
• Bock Bisztró
• Babel
• Costes
• Chateau Visz

Dacă nu aveţi drum prin Ungaria, vă aştept la mine la Restaurant Hotel Phoenix, să vă gătesc aşa ceva.