Chef's Blog

Reteta bucatarului: pizza de casa

10-18-2017

Ne-am gândit că ar fi util să împărtăşim o reţetă care cu siguranţă va aduce toată familia impreună.

Dacă doriţi să serviţi o pizza de casă la fel de gustoasă ca cea din pizzeriile renumite, vă punem la dispoziţie reţeta. Partea şi mai bună este că fiind acasă puteţi opta pentru ingredinte si combinaţii pe care le preferaţi şi puteţi pregăti blatul de pizza în diverse forme (rotund sau dreptunghiular)

Ingredinte necesare la aluatul pentru pizza:

·                                 3 cani de faina

·                                 3 linguri de gris

·                                 1 cana si jumatate de apa

·                                 jumatate cub de 25 g de drojdie (adica 10-12g drojdie)

·                                 putina sare

·                                 3 linguri ulei de masline extravirgin

·                                 1 lingurita oregano uscat (optional)

·                                 1 lingurita busuioc tocat (optional; le-am folosit pe amandoua pentru un gust mai autentic)

Drojdia se desface intr-un bol cu putina apa calduta si un praf de zahar.

Se amesteca toate ingrediente (daca mai este nevoie, mai adaugati faina) si se framanta bine aluatul, pana ce devine elastic si se desprinde de pe maini (cam 15 minute). Se lasa la crescut intr-un bol incapator, acoperit cu prosop, ferit de curent, pentru aproximativ 1h.

Daca nu il folositi imediat, pastrati-l la frigider sau congelati-l, portionandu-l in bucati suficiente pentru 1 pizza.

Pizza de casă înseamnă şi un sos pe măsură din roşii proaspete (nu este recomandat ketchup-ul):

Ingrediente pentru sosul de pizza:

·                                 500 g rosii bine coapte, fara pielita (sau o cutie de rosii intregi, de buna calitate)

·                                 2-3 catei de usturoi

·                                 sare, piper după gust

·                                 condimente: frunze proaspete de busuioc (5-6 frunze), oregano uscat, chiar si putin chimen sau coriandru

Cateii de usturoi se calesc in 1 lingura ulei de masline extravirgin, se adauga rosiile, busuiocul si restul ingredientelor si se lasa sa fiarba pana scade (cam 30 minute). Lasati sosul la racit.

In cazul rosiilor proaspete, le vom indeparta pielita (turnand peste ele apa clocotita). Daca dorim un sos fin, putem pasa rosiile. De asemenea, daca folosim conserva de rosii, s-ar putea sa mai fie nevoie de 1 cana de apa adaugata imediat dupa rosii.

Se unge o tava pentru pizza cu foarte putin ulei de masline extravirgin. Se poate folosi chiar si tava de la aragaz.

Se ia o bila de aluat (cat poti strange in pumn) si se intinde astfel incat sa acopere jumatate din tava de pizza. Se pune aluatul intins pe jumatate in tava de pizza si se impinge usor din mijloc catre extremitati pentru a ajunge pana la marginile tavii. Trebuie sa rezulte un alut foarte subtire (surplusul se ridica pe peretii tavii de pizza si se taie cu ajutorul unui cutit).

Odata intins bine aluatul  se acopera cu 2 linguri de sos pentru pizza care se intind uniform, peste tot aluatul.

Se incinge cuptorul la 250 grade Celsius!

Deasupra sosului de rosii vom aseza ingredintele preferate, in cantitatil egale:

Legume, branzeturi şi carne recomandate: ardei, porumb, ciuperci buchetele de broccoli, frunze de rucola, masline, rosii cherry, cascaval, mozzarella, gorgonzola, cheddar, parmezan, piept de pui fript taiat fasiute subtiri, prosciutto crudo, jamon, ton, sau sunca si salam picant. Timpul indicat de coacere este de 8-10 minute!

Pentru a garanta cel mai bun rezultat vă sfătuim să ţineţi cont de aceste informaţii:

-Blatul să fie intins bine

-Ingredintele cu care ornaţi pizza să nu fie în cantitatăţi mari (mai bine sunt diversificate)

-Respectaţi timpul de pregătire şi de coacere

 

Poftă bună!

11-18-2023
D Change
Hi, I check your new stuff regularly. Your humoristic style is witty, keep doing
what you're doing!
11-20-2023
https://d-change.net/
Very nice post. I absolutely love this website. Continue the
good work!

Adauga comentariu